V zmysle Zákonníka práce je zamestnávateľ povinný zabezpečovať zamestnancom vo všetkých zmenách stravovanie zodpovedajúce zásadám správnej výživy, a to priamo na pracoviskách alebo v ich blízkosti.
Zamestnávatelia na plnenie tejto povinnosti môžu využívať:
- vlastné stravovacie zariadenia,
- stravovacie zariadenia iných zamestnávateľov alebo
- prostredníctvom stravných lístkov poskytnutým zamestnanom.
Na stravné má nárok zamestnanec v pracovnom pomere, ktorý v rámci pracovnej zmeny vykonáva prácu viac ako 4 hodiny. Dohodári vykonávajúci plnenie pracovných úloh na základe dohody o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru nemajú nárok na stravné.
Časové pásmo | Nová suma stravného | Zvýšenie stravného v porovnaní s predchádzajúcimi sadzbami |
5 až 12 hodín | 6,00 eur | + 0,90 € |
12 až 18 hodín | 9,00 eur | + 1,40 € |
Nad 18 hodín | 13,70 eur | + 2,10 € |
Od 1. mája 2022 sa menia sadzby stravného pre jednotlivé časové pásma pri tuzemských pracovných cestách. Zmenou sadzieb sa menia aj iné veličiny súvisiace s výdavkami na stravovanie zamestnancov.
Zamestnávateľ je povinný prispievať na stravné minimálne 55 % z ceny jedla a maximálne do sumy 55 % stravného poskytovaného pri pracovnej ceste v trvaní 5 až 12 hodín, t.j. maximálne 3,30 €.
Pri zabezpečovaní stravovania zamestnancov prostredníctvom právnickej osoby alebo fyzickej osoby, ktorá má oprávnenie sprostredkovať stravovacie služby, poskytuje zamestnávateľ zamestnancom stravovaciu poukážku, alebo finančný príspevok.
Hodnota stravného lístka vo výške 3,83 € sa po novom zvyšuje na hodnotu 4,50 €, čo predstavuje zákonom stanovenú hodnotu 75 % stravného poskytovaného pri pracovnej ceste v časovom pásme 5 až 12 hodín.
Nakoľko stále platí, že zamestnávateľ je povinný prispievať na stravovanie zamestnanca minimálne vo výške 55 % z ceny jedla (v tomto prípade minimálne 55 % z hodnoty 4,50 €), zvyšuje sa aj minimálna výška príspevku na stravovacie poukážky, resp. finančný príspevok na 2,48 €.
Okrem povinného príspevku zamestnávateľa môže zamestnávateľ poskytnúť zamestnancom príspevok na stravné, aj zo sociálneho fondu. Zvyšok z hodnoty stravného lístka buď zamestnávateľ strhne zo mzdy zamestnanca, prípadne mu zamestnanec zaplatí čiastku v hotovosti alebo môže zamestnancovi poskytnúť “zamestnanecký benefit” vo forme dobrovoľného príspevku zamestnávateľa na stravné. Dobrovoľný príspevok na stravné je pre zamestnávateľa nedaňový výdavok.